Music Library Association 86th Annual Meeting
22-26 February 2017 in Orlando, FL
   

Conference Schedule

Wednesday

Thursday

Friday

Saturday

Tuesday, February 21, 2017

7:30-5:30


Music OCLC Users Group Meeting (MOUG)

TBD

Wednesday, February 22, 2017
Registration Desk will be open 12pm-9pm

8:00-12:00

Music OCLC Users Group Meeting (MOUG)

TBD

5:00-7:00

First Time Attendees Reception invitation only

TBD

5:30-7:00

Music Librarianship, Preservation, and Documentation Worldwide: The IAML Board Presents

Salon 9

7:00-10:00

Opening Reception
Exhibits Open
Silent Auction
Resume Review and Placement Service

TBD

Thursday, February 23, 2017
Registration desk will be open from 8am-5pm

8:30-9:00

Welcome to MLA 2017! [25 minutes]

Grand Ballroom A

9:00-10:25

Plenary #1: Cataloging and Promoting Music Special Collections in Latin America [85 minutes]

Grand Ballroom A

10:30-5:00

Exhibits Open
Silent Auction
Resume Review and Placement Service

Ballroom B

10:30-11:00

Coffee Break

11:00-12:25

Copyright of Institutional Recordings [55 minutes]

For Love of Vinyl [25 minutes]

Grand Ballroom A


Teresa Carreño: Issues of Access, Memory, and {Digital} Scholarship [85 minutes]

Salons 6, 7, 8

12:30-1:30

Lunch Break (on your own)

12:30-1:30

RIPM Lunch (RSVP required)

1:30-2:55

Personalities, Institutions, Music, and the Archives [85 minutes]

Grand Ballroom A


The Beatles 16 Ways: Instruction Activities on Score Editions [25 minutes]


A Framework for Collaboration: Engaging Faculty in Information Literacy through the ACRL Framework [55 minutes]

Salons 6, 7, 8

2:30-4:00

Get Involved in MLA!

Ballroom Foyer

3:00-3:30

Coffee Break

3:30-4:25

IAML Latin America Forum [55 minutes]

Grand Ballroom A


"I'm Here!" Stories of Jazz and Life from the Fillius Jazz Archive at Hamilton College [55 minutes]

Salons 6, 7, 8

4:30-5:55

Core Competencies for Music Librarians (CDS Town Hall) [85 minutes]

Grand Ballroom A


Music Instruction {Public Library Style} [25 minutes]


Flipping Music Bibliography [25 minutes]


Learning Through Performance: The Academic Library and Performing Arts Programming [25 minutes]

Salons 6, 7, 8

6:00-7:00

SirsiDynix Users Group

Salons 6, 7, 8

Blacklight Users Group

Salon 12

6:00-7:30

Innovative Users Group

Grand Ballroom A
Friday, February 24, 2017
Registration desk will be open from 8am-5pm

7:30-9:00

Alexander Street Breakfast

Ballroom C

9:00-10:25

Plenary #2: Ontologies, BIBFRAME, and Linked Data for Performed Music: MLA's Role in It All [85 minutes]

Grand Ballroom A

10:30-5:00

Exhibits Open
Silent Auction
Resume Review and Placement Service

Ballroom B

10:30-11:00

Coffee Break

10:30-2:00

Poster Session

Ballroom Foyer

11:00-12:25

Mas vale pájaro en mano que cien volando = A bird in the Hand is Worth Two in the Bush: the Challenges of Providing Access to Diverse Latin American collections [85 minutes]

Grand Ballroom A


Scores of Scores : What to do with Growing Number of Scores on YouTube [25 minutes]


Music Information Seeking Behavior in the Digital Age: Implications and Recommendations for Music Libraries [55 minutes]

Salons 6, 7, 8

12:30-1:30

Lunch Break (on your own)

12:30-1:30

RILM Lunch (RSVP required)

Ballroom C

12:30-2:30

NOTES Editors Luncheon (invitation only)

Salon 17

1:30-2:55

Who’s Afraid of the Big Backlog? MPLP and Music Special Collections [85 minutes]

Grand Ballroom A


Show me the Music--Latest Developments at RIdIM [25 minutes]


RISM updates [25 minutes]


Best Practices for Being an Ally to Transgender and Gender Non-conforming Individuals in a Library Environment [25 minutes]

Salons 6, 7, 8

3:00-3:30

Coffee Break

3:30-4:25

The FUTURE is NOW! Preparing For and Learning From Large-Scale Media Preservation [55 minutes]

Grand Ballroom A


Orientation-Live Gaming in the Library [55 minutes]

Salons 6, 7, 8

4:30-5:25

Transgender ally informal discussion

Salon 5

4:30-6:00

Cataloging and Metadata Town Hall (CMC Town Hall) [85 minutes]

Grand Ballroom A



Research as Process and Play: Active Learning Approaches for Music Instruction in One-Shot Settings [25 minutes]


A Musical Migration-exploring the Music Collections at the University of New Mexico [25 minutes]


From Angels Dancing on a Pin to Cavalcade of Cubes-the Florencio Asenjo Collection at the University of Pittsburgh [25 minutes]

Salons 6, 7, 8

Saturday, February 25, 2017

9:00-10:25

Plenary #3: Canadian Music Libraries: Connecting people and collections [85 minutes]

Grand Ballroom A

10:30-12:30

Exhibits Open
Silent Auction
Resume Review and Placement Service

Ballroom B

10:30-11:00

Coffee Break

11:00-12:25

Latin American and Caribbean Collection at University of Florida [25 minutes]


Pan-American Connections: Building Bridges between Music Librarianship and Distinctive Collections [25 minutes]


Music Collections in uncertain economic times: a survey of Canadian academic libraries [25 minutes]

Grand Ballroom A


Tell me your Digital Story [25 minutes]


It's Happening Now-Two developments using Music Ontologies [55 minutes]

Salons 6, 7, 8

12:30-1:30

Lunch Break (on your own)

1:30-2:25

Best of Chapters: Hyperconnected Access to Archival Music Collections [55 minutes]

Grand Ballroom A


Latin American Reference Roundup [55 minutes]

Salons 6, 7, 8

2:30-3:25

Library and Archive of the Cuban Musicology : Stories and Strategies [25 minutes]


El Centro de Investigación en Artes Musicales y Escénicas del Litoral Noroeste: una experiencia de trabajo interdisciplinario sobre artes performáticas en Uruguay [25 minutes]

Grand Ballroom A


Seeing the Trends: Data Visualization and Developing a Local Music Collection [55 minutes]

Salons 6, 7, 8

3:30-5:30

Music Library Association Business Meeting [120 minutes]

Grand Ballroom A